darzelis

Daugelį tėvų apima baimė, kai jų vaikui nustatoma alergija. Apima panika, nežinojimas ką daryti, kaip toliau gyventi? Alergija maistui yra stipri atsakomoji imuninės sistemos reakcija į organizmui netinkamą medžiagą, kuri ne visada organizmui yra kenksminga, tačiau imuninis atsakas gali sukelti simptomus ir net ligą.

Vaikui dėl alerginės reakcijos gali:

  • prasidėti sloga,
  • atsirasti akių ar gomurio niežulys,
  • prasidėti čiaudulys, kosulys,
  • atsirasti patinimas – viso kūno ar kai kurių vietų,
  • išberti akis, ausis, lūpas, liežuvį, gerklę,
  • sukilti dusulys,
  • pasireikšti vėmimas, viduriavimas.

Pastaraisiais metais ikimokyklinėse vaikų ugdymo įstaigose daugėja įvairiems maisto produktams alergiškų vaikų, kuriems reikalingas tausojantis maitinimas ir jiems turi būti organizuojamas pritaikytas maitinimas. Tai yra toks maitinimas, kuris užtikrina tam tikro sveikatos sutrikimo (alergija tam tikriems maisto produktams, virškinimo sistemos ligos ir kt.) nulemtų, asmens individualių maisto medžiagų ir energijos poreikių patenkinimą, parenkant toleruojamus maisto produktus, jų gamybos būdą, konsistenciją ir valgymo režimą, ir yra raštiškai rekomenduojamas gydytojo.

Esant įstaigoje alergiškų vaikų, pagal gydytojų raštiškus nurodymus (specialią formą) turi būti koreguojamas visiems vaikams skirtas valgiaraštis, kai kuriuos patiekalus ir maisto produktus pakeičiant rekomenduojamais arba alergiškam vaikui yra rengiamas atskiras valgiaraštis. Nauji valgiaraščiai turi būti sudaromi pagal „Rekomenduojamas paros maistinių medžiagų ir energijos normas“ ir suderinti su Valstybine maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT). Maitinimo ir pritaikyto maitinimo organizavimą vaikų ugdymo ir socialinės globos įstaigose reglamentuoja 2018m. rugsėjo 1d. įsigaliojęs vaikų maitinimo organizavimo tvarkos aprašas. Jei pritaikyto maitinimo patiekalų įstaigos virtuvėje pagaminti nėra galimybių, vaikai, kuriems skirtas pritaikytas maitinimas, gali būti maitinami tą dieną savo iš namų atneštu maistu. Ikimokyklinio ir (ar) priešmokyklinio ugdymo programas įgyvendinančios įstaigos iš namų atneštą maistą turi laikyti ir patiekti tinkamos temperatūros.

Esant sunkiai alergijos formai, ribojant pagrindinius maisto produktus (arba net keletą iš jų), būtinas periodinis (ne rečiau kaip kas 6 mėn.) gydytojo specialisto (vaikų alergologo arba alergologo ir klinikinio imunologo) stebėjimas ir vertinimas. Gydytojui specialistui nurodžius, reikalingas ypatingai griežtas draudžiamo maisto produkto vengimas, taikant specialias maisto ruošimo technologijas, kurios užtikrina, kad net mažiausi draudžiamų maisto produktų kiekiai nepatektų į maistą.

Rengiant pritaikytą valgiaraštį, svarbiausia yra pašalinti draudžiamus maisto produktus (alergenus) iš asmens, sergančio alergija tam tikram maistui, valgiaraščio. Dažniausiai rengiami pritaikyti valgiaraščiai būna be karvės pieno, kviečių, paukščių kiaušinių, žuvies, riešutų. Taip pat sergant tokiomis ligomis kaip celiakija (dieta be gliuteno (glitimo), t.y. visiškai nevalgyti kviečių, rugių, miežių ar produktų, kurių sudėtyje yra nors ir mažiausias jų kiekis) ir cukrinis diabetas (valgiaraštis paremtas sveikatai palankios mitybos pagrindais, didžiausia dėmesį skiriant angliavandeniams su žemiausiu glikeminiu indeksu).

Klaipėdos rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro,

Visuomenės sveikatos priežiūros specialistė Justina Rimkutė,

Tel. Nr.: 865540825

El. paštas: Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.

Renginių kalendorius

Lapkritis 2018
Pi An Tr Ke Pe Še Sek
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
Nescia
Nenusisuk
Neuzstrik
Marion
Nepirk
Sokti
Dviraciai
Ambasadorius
Grįžti į viršų