Visuomenės sveikatos biuras

Globotiniai į globos įstaigas galės grįžti tik įsitikinus, kad neserga

Elderly woman getting into the car

Siekiant užkirsti kelią koronavirusinės infekcijos (COVID-19) plitimui, globos įstaigose, kurių gyventojai yra labiausiai naujojo koronaviruso pažeidžiami žmonės, nustatyta, kad po gydymo ligoninėse, įskaitant ir tas, kurios yra koronavirusinės infekcijos židiniai, į globos įstaigas gyventojai galės grįžti tik įsitikinus, kad nėra užsikrėtę. Turi būti atliekamas laboratorinis tyrimas. Pasveikusiais nuo koronavirusinės infekcijos laikomi tie pacientai, kurių du COVID-19 testai iš eilės (su ne mažesniu kaip 24 val. intervalu) yra neigiami arba praėjus ne mažiau nei 37 dienoms nuo ligos diagnozavimo.

Numatyta, kad į globos įstaigas trumpalaikei socialinei globai būtų priimami ir tie gyventojai, kurie savo namuose liko be priežiūros dėl juos namuose prižiūrėjusio vienintelio žmogaus paguldymo į ligoninę ar netgi mirties.

Globos įstaiga turi imtis visų įmanomų apsaugos priemonių

-Stacionariose globos įstaigose negali būti vykdomos jokios grupinės veiklos.

-Maistas turi būti patiekiamas taip, jog būtų laikomasi fizinio atstumo tarp gyventojų.

-Įstaigos gyventojų kūno temperatūra turi būti matuojama ne rečiau kaip vieną kartą per parą. Jei kuris globotinis karščiuoja ar turi kvėpavimo sutrikimų, jiems kviečiama greitoji medicinos pagalba (GMP).

-Karščiuojantieji turi būti apgyvendinami atskirai nuo kitų globotinių. Jei nėra galimybės apgyvendinti atskirai, jiems turi būti užtikrinamos papildomos apsaugos priemonės, pavyzdžiui skydinės pertvaros, širmos.

-Globos įstaigų darbuotojai, jei jiems darbo metus išryškėja koronavirusinei infekcijai būdingi simptomai, turi būti nedelsiant nušalinami nuo darbo ir jiems kviečiama GMP.

-Gyventojų lankymas šiose įstaigose turi būti griežtai draudžiamas, išskyrus mirštančiųjų lankymą.

-Turi būti užtikrintos kitos galimybės jiems susisiekti su savo artimaisiais – telefonais ar vaizdo priemonėmis.

-Prie įėjimo į globos įstaigą turi būti tikrinama visų darbuotojų ir kitų įeinančiųjų temperatūra.

 

 

Informacijos šaltinis: Lietuvos Respublikos sveiktos apsaugos ministerija