Cukrus ir jo sesės ir broliai

Cukrus ir jo sesės ir broliai

Balti saldūs kristalėliai, be kurių nebeįsivaizduojame savo kasdienybės – cukrus! Ir nors cukraus galime sutikti bene kiekviename maisto produkte, visi puikiai žinome, kad per didelis šio sacharido vartojimas labai greitai neigiamai atsiliepia sveikatai. Tai suprasdami žmonės pradėjo ieškoti cukraus alternatyvų, kviečiame su jomis susipažinti.

Cukrus – sacharozė, vandenyje tirpus saldaus skonio sacharidas. Vidutinis kaloringumas − 377 kcal/100 g. Dažniausiai gaminamas iš cukrinių runkelių, cukranendrių. Žodis cukrus neturi daugiskaitos, tačiau turi bendrinę reikšmę – vandenyje tirpus saldaus skonio sacharidas, į kurią įeina saldaus skonio monosacharidai, disacharidai bei oligosacharidai. Šia prasme lietuviškai cukrus turi ir daugiskaitą cukrūs, kuris reiškia keletą skirtingų tirpių vandenyje saldaus skonio

sacharidų. Tai yra, jeigu produkto etiketėje randame užrašą „įdėta cukrų“, tai reiškia, kad produkto sudėtyje yra daugiau nei vienos rūšies saldiklis.

Medus – saldus, tąsus skystis, bičių gaminamas iš žieduose esančio nektaro. Tai natūralus saldiklis. Meduje yra net iki 20 proc. vandens, vitaminų, fermentų. Naudingas cukraus pakaitalas tada, kai vartojamas 1-2 kartus per savaitę. Tačiau netinkamas, jei medų renkamės vietoj cukraus kasdieniam vartojimui. Jis labiau tinkamas vartoti gydymuisi kai peršalame. Medaus pagrindą sudaro ir saldų skonį suteikia jame esanti gliukozė ir fruktozė. Natūralus medus turi būti minimaliai apdirbtas ir nekaitintas, iš jo niekas neišimta ir nepridėta. Tam, kad išlaikytų savo savybes, medus negali būti kaitinamas virš 40 °C, t.y. temperatūros, kuri natūraliai yra avilyje. Medaus kaitinimas virš 40 °C keičia medaus struktūrą ir mažina jo kokybę, sunaikinami meduje esantys enzimai. Tad jeigu medų dedate į kavą ar arbatą jis virsta paprastu cukrumi.

Agavų sirupas yra saldesnis už cukranendrių cukrų. Pati agava yra kaktusų šeimos atstovė auganti Lotynų Amerikoje. O agavų sirupas yra išgaunamas iš lapų minkštimo. Kol paruošiamas agavų sirupas, gaminimo metu yra sunaikinamos sveikatinančios augalo savybės. Sirupas turi mažą glikeminį indeksą (toliau – GI), tačiau sudėtyje yra net 90 proc. fruktozės. Taigi sudėtimi yra panašus į paprastą baltąjį cukrų.

Stevia – laikomas saldžiausiu augalu pasaulyje. Stevijos lapai yra daugiau nei 10 kartų saldesni už cukrų. Tai augalinis produktas neturintis kalorijų, riebalų ir cukraus. Stevijos mūsų organizmas beveik nepasisavina, didžiąją dalį tiesiog perleidžia nesuvirškintą. Beveik neveikia cukraus kiekio kraujyje. Turi jaučiamą poskonį. Stevia yra nekenksmingas saldiklis.

Sukralozė – baltos spalvos, bekaloris, bekvapis, sintetinė medžiaga, 600 kartų saldesnė už cukrų. Nekenkia dantų emaliui, atspari bakterijoms burnoje, visiškai pasišalina iš organizmo per trumpą laiką. Žemas glikeminis indeksas (GI), nedidina gliukozės kiekio kraujyje. Tačiau prie 125 C temperatūros skyla ir išskiria toksines medžiagas.

Eritrolis – gaminamas iš natūraliai fermentuojamų kukurūzų. Jo

natūraliai galima rasti įvairiuose vaisiuose ir daržovėse. Turi šaldantį poskonį. Jis pasižymi mažu kaloringumu (94% mažiau nei cukraus) ir 80% cukraus saldumo. Dažnai naudojamas konditerijoje, nes galima naudoti aukštoje temperatūroje. Yra tinkamas cukraus pakaitalas, kuris nesukelia cukraus šuolių kraujyje, nes žemas GI. Negalima viršyti nustatytos rekomenduojamos dozės.

Ksilitolis – natūraliai gamtoje randamas saldiklis, kitaip vadinamas beržų cukrumi. Tekstūra ir skoniu labai panašus į cukrų. Tačiau turi mėtinį, šaldantį poskonį. Lyginant su cukrumi turi 10-12 kartų žemesnį GI, yra tinkamas diabetikams. Toks pat saldus kaip cukrus, tirpus vandenyje. Idealus įprasto cukraus pakaitalas, nes yra panašaus skonio ir saldumo. Tinka saldinti gėrimus ir maistą bei dėti į kepinius ar kitus saldžius patiekalus. Ypač toksiškas šunims.

Inulinas – homopolisacharidas, kurį kai kurie augalai kaupia kaip energijos atsargą. Gali būti išgaunamas iš mėlynųjų agavų, trūkažolių ar cikorijų šaknų. Inulino skonis varijuoja nuo visai beskonio iki salsvo. Jis 3-4 kartus mažiau kaloringas nei dauguma angliavandenių. Baltos spalvos, bekvapis, lengvai salstelėjęs.

 

Roberta Mežetė

Visuomenės sveikatos specialistė



Skip to content