Druskos vartojimas: kodėl ji yra (ne)reikalinga

Druskos vartojimas: kodėl ji yra (ne)reikalinga

2018–2020 metais Lietuvoje buvo vykdomas projektas ,,NATRIJOD“, kurio metu nustatyta, jog Lietuvos gyventojai per dieną suvartoja vidutiniškai apie 10 g druskos. Suaugusiam asmeniui rekomenduojama per dieną suvartoti ne daugiau kaip 5 gramus drusko per dieną, geriausia joduotos. Dėl per didelio druskos vartojimo blogėja mineralų įsisavinimas organizme. ,,Paslėptos“ druskos dideliais kiekiais yra paruoštuose pusgaminiuose, rūkytoje žuvyje ir mėsoje, įvairiuose padažuose bei konservuotuose ar marinuotuose produktuose. Mokslininkai nustatė, jog papildomai maisto nesūdo tie, kurie turi sveikatos sutrikimų, ir vyresnio amžiaus žmonės. Siekiant gerinti mitybos įpročius, labai svarbu suprasti, jog būtinas balansas – organizmui reikia visokių medžiagų, nėra stebuklingo produkto kuris išgydys nuo visų ligų.

Norint sumažinti suvartojamos druskos kiekį, rekomenduojama vengti pusgaminių, gamintis maistą patiems namuose, taip pat skaityti produktų maistingumo deklaraciją, ieškoti paskutinės eilutės Druska ir druskos kiekio 100 g produkte – iki 1,5 g. Gamindami stenkitės patiekalus sūdyti kuo mažiau, nes sūrumas patiekale atsiranda daug vėliau.

Maitinkimės įvairia ir subalansuota mityba. Būkime sveiki!

Informaciją parengė visuomenės sveikatos specialistė Andželika Kiškūnė.

Šaltiniai:

  1. www.hi.lt
  2. www.vmvt.lt
  3. www.vlmedicina.lt
  4. www.vmvt.lt
  5. www.vmvt.lt


Skip to content