Kaip sutaupyti ir sumažinti išmetamo maisto kiekį?

Kaip sutaupyti ir sumažinti išmetamo maisto kiekį?

Maisto švaistymo problema didėja kasmet – trečdalis pagaminto maisto nesuvartojama arba tiesiog išmetama. Skaičiuojama, jog kiekvienais metais vienas statistinis lietuvis išmeta per 60 kilogramų maisto. Dėl maisto švaistymo netikslingai eikvojami gamtiniai ištekliai: vanduo, elektra, žmogiškieji ištekliai. Prisidėti prie šios problemos mažinimo galime kiekvienas. Tereikia paisyti toliau pateikiamų patarimų:

  • neikite apsipirkti būdami alkani – išvengsite spontaniško apsipirkimo;
  • iš anksto susidarykite savaitės produktų sąrašą – taip sumažės tikimybė, kad įsigysite produktų, kurie galbūt nebus suvartoti laiku;
  • pirkite tiek, kiek reikia, nepirkite su mintimi ,,pasiimsiu daugiau, o gal prireiks“;
  • venkite pirkti produktus vien dėl to, kad jiems taikoma akcija;
  • viešojo maitinimo vietose užsisakykite tik vieną patiekalą arba pusę porcijos – taip išvengsite persivalgymo, be to, mažiau suplonės Jūsų piniginė;
  • produktus rinkitės atsižvelgdami į sezoniškumą – tam tikru laiku rinkoje atsiranda daugiau tam tikros rūšies produktų, tad gelbėdami juos nuo išmetimo galite daugiau jų įtraukti į savo racioną;
  • greitai gendančius produktus pirkite gerai įvertinę šeimos poreikius, nes yra išmetami didžiuliai kiekiai kiaušinių, pieno, vaisių, uogų, daržovių, duonos, batono;
  • gaminkite visuomet šiek tiek mažiau, nes išalkę negalite racionaliai įvertinti, kiek iš tikrųjų jums norisi tam tikro patiekalo;
  • nesuvartotus maisto produktus kompostuokite – vėliau kompostą galėsite panaudoti augalų priežiūrai;
  • laikykite produktus taip, kaip nurodo gamintojas, taip pat įsitikinkite, kad šaldytuvas tinkamai uždarytas;
  • kai valgote valgykloje, nenaudokite padėklo – moksliškai įrodyta, jog žmonėms būdinga užpildyti ,,tuščias vietas“, todėl jie įsideda maisto daugiau negu gali suvalgyti; taip pat rinkitės ir mažesnės lėkštes, kad ,,tuščių vietų“ nesinorėtų užpildyti maistu, kurio nepajėgsite suvartoti;
  • produktus, kurių galiojimas artėja į pabaigą, pasidėkite matomiausioje šaldytuvo vietoje – taip bus didelė tikimybė, jog jie bus greitai suvartoti, o jei vis dėlto suprantate, kad nespėsite suvartoti – maistą galite užšaldyti;
  • prisiminkite žymėjimus:
    • ,,tinka vartoti iki..“ – produktą galima vartoti iki nurodytos datos, bet ne ilgiau, net jei tiek išvaizda, tiek kvapas yra nepakitęs;
    • ,,geriausias iki“ – produktą galima vartoti ir po nurodytos datos, tik produktas gali nebebūti toks kokybiškas (pakitusi spalva ar skonis);
  • dažnai tėveliai pabrėžia, jog iššvaistyti mažiau maisto nepavyksta dėl vaikų, tad kad vaikai suprastų maisto svarbą, būtina juos supažindinti, iš kur atsiranda maistas, kavinėse užsakyti tik po vieną patiekalą, nesuvalgytą maistą neštis namo, šviesti vaikus apie tai, kad maistas kainuoja brangiai, todėl su juo reikia elgtis pagarbiai.

 

 

Šaltiniai:

  1. Prieiga per internetą: https://www.maistobankas.lt/maisto-svaistymas/?gclid=Cj0KCQjwsIejBhDOARIsANYqkD29dZbdZ3dFVyQg2Aua91Bi4c60UIWEhvoSGNZw4NH_7Z2Ur37QgZ0aAl_7EALw_wcB
  2. Prieiga per internetą: https://www.vmvt.lt/maisto-sauga/maisto-sauga-ir-kokybe/maisto-svaistymas-ir-parama-maistu
  3. Prieiga per internetą: //www.europarl.europa.eu/news/lt/headlines/economy/20151201STO05603/ziedine-ekonomika-kas-tai-ir-kodel-ji-svarbi?&at_campaign=20234-Economy&at_medium=Google_Ads&at_platform=Search&at_creation=RSA&at_goal=TR_G&at_audience=%C5%BEiedin%C4%97%20ekonomika&at_topic=Circular_Economy&at_location=LT&gclid=Cj0KCQjwsIejBhDOARIsANYqkD2352UQIoP1ONX_6RGFIWb4JJlxGVMvVY0daWN9AH_-kJk_KOvXMXwaAvp4EALw_wcB
  4. Prieiga per internetą: https://www.consilium.europa.eu/lt/policies/food-losses-waste/
  5. Prieiga per internetą: https://nmvrvi.lt/geriausias-iki-ar-tinka-vartoti-iki-nauja-priemone-pagalba-maisto-tvarkytojams/
  6. Prieiga per internetą: https://www.linkejimaimaistas.lt/apie-iniciatyva/
  7. Lietuvos vartotojų institutas. ,,Maisto atliekos: kaip jų išvengti?“. Animacinis filmas yra projekto ,,Pilietiškumo skatinimas per atsakingą vartojimą“ dalis, kurį finansuoja Europos socialinis fondas. Prieiga per internetą: https://www.youtube.com/watch?v=UvvKaKzRXnQ&ab_channel=Lietuvosvartotoj%C5%B3institutas
  8. ,,Maisto švaistymas ir nauja gera tendencija: maisto atiduotuvės“. Prieiga per internetą: https://www.youtube.com/watch?v=vuljxfkMvEo&ab_channel=Delfi

Prieiga per internetą: https://pasaulioreikalai.lt/



Skip to content