10 Bir Kas geriau: pridėtinis cukrus ar saldikliai?
2019 metais Lietuvoje buvo atliktas lietuvos mokslininkų tyrimas tema ,,Suaugusių Lietuvos gyventojų požiūris į pridėtinio cukraus ir saldiklių vartojimą“. Jį atliko profesorius Rimantas Stukas su kitais mokslininkais. Tyrimo rezultatai parodė, kad kas antras lietuvis tuo atveju, jei gautų informacijos, įrodančios, jog saldikliai yra geriau už cukrų, atsisakytų cukraus. Toks suvokimas labiau paplitęs tarp asmenų, kurie turi aukštesnį išsilavinimą, yra jauno amžiaus ir gyvena mieste.
O kaip yra iš tikrųjų?
Pridėtinio cukraus dedama į daugybę prekybos centruose siūlomų gaminių: bandeles, traškučius, batonus, sūrelius, gazuotus gėrimus ir t. t. Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja šalyse mažinti pridėtinio cukraus suvartojimą vaikams ir suaugusiesiems: per dieną reikia suvartoti ne daugiau kaip 25 g cukraus (10 proc. visos dienos raciono). Cukraus reikia smegenų ir kūno funkcijomskaip energijos, tačiau perteklius prideda papildomų kilogramų, greičiau genda dantys, didėja susirgimo lėtinėmis neinfekcinėmis ligomis rizika. Saldikliai yra tinkami maisto racionui, jeigu norime sumažinti suvartojamų kalorijų kiekį ribotą laikotarpį. Nerekomenduojama pridėtinio cukraus keisti į saldiklius visam laikui, nes saldumą jaučiame, tačiau skonio receptorių neapgausime – maitinantis saldžiai saldumo poreikis nemažėja. Cukraus vartojimą mažinti rekomenduojama renkantis daug skaidulų turinčius produktus. Skaidulos padeda ilgiau jausti sotumą. Valgykite vaisius, daržoves, uogas.
Informaciją parengė visuomenės sveikatos specialistė Andželika Kiškūnė
Šaltiniai:
- Stukas R., Arlauskas R. (2019). Lietuvos gyventojų nuomonės apie pridėtinio cukraus ir saldiklių vartojimą tyrimas. Vilnius: Vilniaus universiteto, Medicinos fakulteto, Sveikatos mokslų institutas.
- LR SAM. Sveikatos mokymų ir ligų prevencijos centras (2020). Sveikos ir tvarios mitybos rekomendacijos.
- www.vmvt.lt
- www.sam.lrv.lt