Lapkričio 8 diena – Europos sveikos mitybos diena

Lapkričio 8 diena – Europos sveikos mitybos diena

Lapkričio 8 dieną minima Europos sveikos mitybos diena. Šią dieną Europos šalyse visuomenė raginama atkreipti dėmesį į sveikatai palankaus maitinimosi svarbą. Stengiamasi didinti žmonių supratimą apie tai, kokį poveikį gali turėti pagrindiniai geros mitybos principai, visuomenė skatinama sveikai maitintis kiekvieną dieną.

Daugumos ligų įmanoma išvengti ar jas sušvelninti tinkamai maitinantis

Šiandien sukaupta pakankamai mokslinių įrodymų, kad netinkama ir nepalanki sveikatai mityba gali skatinti nutukimą, lipidų apykaitos sutrikimus bei didinti lėtinių neinfekcinių ir kitų ligų riziką ir vis dažniau pripažįstama įprastu šių ligų rizikos veiksniu. O mityba, atitinkanti rekomenduojamas paros maistinių medžiagų ir energijos normas, kaip ir tinkamų bei palankių sveikatai maisto produktų gamyba ir vartojimas, gali padėti išvengti su mityba susijusių lėtinių neinfekcinių ligų.

Lietuvoje atliktų gyventojų faktiškos mitybos tyrimų duomenys rodo, kad gyventojai vartoja per daug sočiųjų riebalų, paprastųjų angliavandenių, druskos ir per mažai skaidulinių medžiagų, o tai skatina sergamumą širdies ir kraujagyslių ligomis, vėžiu, nutukimu, 2-ojo tipo cukriniu diabetu. Vien dėl širdies ir kraujagyslių ligų ir vėžio miršta 3/4 visų Lietuvos gyventojų ir pagal šį rodiklį mūsų šalis yra tarp labiausiai pirmaujančių valstybių Europos Sąjungoje.

Rinkitės maisto produktus, pažymėtus simboliu ,,Rakto skylutė”

Lietuvos rinkoje yra dar gana daug sveikatai nepalankių ir palyginti mažai sveikatai palankių maisto produktų, t. y. maisto, turinčio mažiau cukraus, druskos, sočiųjų riebalų rūgščių, transriebalų rūgščių, daugiau skaidulinių medžiagų ir pan. Daug yra sveikatai nepalankaus maisto reklamos.

Maisto produktų ženklinimas yra vienas iš svarbiausių būdų, kaip vartotojai gali gauti tinkamą informaciją apie maistą ir maitinimąsi. Maisto produkto etiketėje teisingai pateikta informacija sudaro galimybes gyventojams rinktis sveikatai palankesnius, jų mitybos poreikius atitinkančius produktus.

Lietuvoje maisto produktai savanoriškai  gali būti ženklinami simboliu „Rakto skylutė“. Simboliu „Rakto skylutė“ ženklinami tie maisto produktai, kurie turi mažiau riebalų, cukraus ir druskos bei daugiau skaidulinių medžiagų nei kiti panašūs tos pačios grupės maisto produktai. Šiuose produktuose taip pat neturi būti saldiklių. Maisto produktų ženklinimo simboliu „Rakto skylutė“ tikslas – gerinti gyventojų mitybą ir padėti vartotojams lengviau išsirinkti maisto produktus tarp kitų tos pačios grupės maisto produktų, mažinti Lietuvos gyventojų sergamumą lėtinėmis neinfekcinėmis ligomis, tokiomis kaip širdies ir kraujagyslių, onkologinės ligos, nutukimas, antrojo tipo cukrinis diabetas ir pan.

Lietuvoje šiuo metu maisto produktų, kurie atitiktų „Rakto skylutės“ simboliu ženklinamiems produktams keliamus reikalavimus, yra per du šimtus (produktų sąrašas skelbimas SAM interneto svetainėje).

 

 

Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro informacija,

http://www.smlpc.lt/lt/mityba_ir_fizinis_aktyvumas/mityba/sveikatai_palankaus_maitinimosi_svarba.html

Informaciją parengė Klaipėdos rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro visuomenės sveikatos specialistė

Justina Rimkutė, tel. 8 655 40 825, el. p. justina.rimkute@visuomenessveikata.lt