Maisto sauga

Maisto sauga

Šiais metais birželio 7-ąja, Jungtinių Tautų Organizacijos iniciatyva, antrą kartą pasaulyje švenčiama maisto saugos diena. Šią dieną maisto gamintojai, vartotojai ir valdžios institucijos turėtų didesnį dėmesį skirti maisto saugai, nes dažniausiai ji yra laikoma savaime suprantamu dalyku, o ne daugybės specialistų nuolatinio darbo rezultatu.

Minint šią dieną norime jums priminti apie maisto saugą ir kokybę atitinkančius lietuviškus ženklus ant maisto produkto pakuočių.

Žalios spalvos ženklai žymi ekologiškus gaminius. Tam, kad ekologiško produkto kelias nuo lauko iki stalo būtų sklandus ir patikimas, sukurta reglamentų ir nacionalinių taisyklių sistema. Ši sistema padeda visiems ekologinės gamybos dalyviams. Kontrolė, kuri būtina vartotojų pasitikėjimui išlaikyti, atliekama pagal Europos Sąjungos reglamentus ir nacionalinius ekologinę gamybą reglamentuojančius teisės aktus.

 

Maisto kokybės etalonas – vietovė ir tradicijos. Kiekviena tauta didžiuojasi turėdama ką nors išskirtinio. Kulinarija – viena iš sričių, pabrėžianti tautos savitumą ir galinti sudominti kitų šalių gyventojus. Nors Lietuva ir nedidelė valstybė, bet jos regionų kulinarijos, maisto gamybos tradicijos yra be galo įvairios ir turtingos. Turime pieno, mėsos, grūdų produktų, gėrimų, kurie garsina mūsų šalį pasaulyje.

 

Visai žemės ūkio produkcijai, maisto gamybai taikomos tam tikros kokybės, saugos taisyklės. Tačiau kai kurie gamintojai eina dar toliau. Jie renkasi sunkesnį kelią, našumą aukoja dėl kokybės, produkcijoje išsaugo sveikatai naudingas medžiagas, puoselėja senolių, savo krašto tradicijas, kuria šiltesnį ir artimesnį ryšį su vartotojais. Dėl to kilo poreikis ieškoti būdų, kaip padėti tokiems gamintojams išsiskirti, kaip deramai įvertinti ir paskatinti, kad jų darbo vaisiai nepaskęstų masinės ir dėl to pigesnės produkcijos jūroje. Tuomet pirkėjai turi galimybę įsigyti sveikatai naudingesnių, skanių ir su meile pagamintų maisto produktų.

 

Simbolis „Rakto skylutė“ yra Europos Sąjungoje registruotas prekių ženklas, kurį Švedijos Nacionalinė maisto agentūra (ženklo savininkė) leido naudoti Lietuvoje. Šis simbolis yra plačiausiai paplitęs Europoje tarp panašios paskirties ženklų. Šis ženklas žymi naudingesnius sveikatai maisto produktus, kurie turi mažiau cukraus, druskos, riebalų ar daugiau skaidulinių medžiagų.

 

Informaciją parengė Klaipėdos rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro visuomenės sveikatos specialistė Roberta Mežetė, tel. 8 659 72717, el. p. roberta.mezete@visuomenessveikata.lt 



Skip to content