Pasaulinė košės diena

Pasaulinė košės diena

Spalio 10 diena – pasaulinė košės diena. Šią dieną kviečiame prisiminti vaikystės pusryčių patiekalą – košę. Tai skaldytų, lukštentų ar kitaip apdorotų grūdų patiekalas skaninamas įvairiais ingridientais. Košių būna pačių įvairiausių, tačiau ant lietuvių stalo dažniausios grikių, manų, avižinės, perlinės ar ryžių košės.

Košių nauda organizmui žinoma nuo seno, tai itin maistingas, vertingas ir lengvai virškinamas patiekalas, gausus sudėtinių angliavandenių, kurie teikia energiją ir todėl yra puikiai tinkantis kasdieniams asmeniniams ir šeimos pusryčiams. Grūdinės košės – tikras energijos užtaisas protinei ir fizinei veiklai, naudingos geram virškinimui ir ilgam suteikia sotumo jausmą. Mitybos piramidėje vaisiai ir daržovės, kartu su kruopomis ir grūdiniais produktais užima didžiąją svarbiausios apatinės dalies pakopą. Jų rekomenduojama valgyti kelis kartus per dieną.

Tačiau reikėtų žinoti, kad ne visos kruopos yra vienodai palankios sveikatai. Rekomenduojama į savo racioną įtraukti kuo mažiau apdorotas, neskaldytas kruopas, kurias sudaro visos grūdo dalys. Iš perdirbtų ir poliruotų kruopų yra pašalinama didžioji dalis mūsų organizmui naudingųjų medžiagų. Todėl parduotuvėje rinkitės kuo daugiau kruopų, o ne dribsnių. Taip pat labai svarbu atkreipti dėmesį į jų pagaminimo laiką ant pakuotės – kuo trumpiau reikia virti kruopas, tuo jos yra labiau apdorotos ir ne tokios naudingos. Jei visgi renkatės dribsnius, pirmenybę teikite stambesnio malimo ir visagrūdžiams dribsniams, kurių virimo laikas ilgesnis nei 5 minutės.

Pasirinktų palankiausių sveikatai kruopų reguliarus vartojimas mažina nutukimo, širdies ir kraujagyslių ligų, cukrinio diabeto, storosios žarnos vėžio riziką, gerina žarnyno veiklą ir bendrą savijautą. Kruopose yra daug maistinių skaidulų, kurios mažina gliukozės, cholesterolio kiekį, žarnyne suriša medžiagų apykaitos metu susidariusias nuodingas medžiagas ir padeda jas pašalinti iš organizmo, gerina maisto slinkimą virškinamuoju traktu ir saugo nuo vidurių užkietėjimo. Tad būtina kiekvienam iš mūsų įtraukti košes į savo mitybos racioną.