Klaipėdos rajono ūkininkas siūlo sveikatai palankią produkciją „Slėnio uoga“

Klaipėdos rajono ūkininkas siūlo sveikatai palankią produkciją „Slėnio uoga“

Vaisiai ir uogos yra pagrindiniai vasaros meniu ingredientai. Jei tik turi galimybę, žmonės stengiasi užsiauginti uogų ir vaisių savo sodybose ar soduose, neretai renkasi kuo įvairesnius vaismedžius ir uogakrūmius, kad galėtų džiaugtis skonių įvairove. Klaipėdos rajono ūkininkai mama Snieguolė Rumbutienė ir sūnus Deividas Rumbutis taip pat ieškojo įvairių skonių, o noras ragauti savo užaugintas uogas ir vaisius išsivystė į verslą.

Vasaros skonis ūkyje „Slėnio uoga“

2019 metais Snieguolė Rumbutienė 0,2 ha ploto ūkyje pasodino keletą uogakrūmių (sausmedžių, aviečių, gervuogių, juodųjų serbentų, svarainių, šaltalankių, agrastų, spanguolių) bei kitų vaismedžių – aktinidijų, medlievų, abrikosų, slyvų, vyšnių, trešnių, kriaušių, obelų. Nuo tada viskas auginama atsakingai, tvariai ir, žinoma, su didele meile. Taip ir gimė ūkis „Slėnio uoga“.

„Mus labai viliojo vaisiai ir uogos, kurių, bent jau pajūrio krašte, neteko rasti nusipirkti, t. y. melsvauogių, medlievų ir aktinidijų uogos. Šias uogas pirmą kartą ragavome iš savo sodo. Skoniu nenusivylėme!“ – sakė S. Rumbutienė.

Nors ūkis dar labai jaunas, tačiau sparčiai plečiasi. 2021 metais ūkio plotas buvo padidintas iki 1 ha. Jame papildomai buvo pasodinta valgomųjų sausmedžių, šilauogių, ameliankio, aviečių ir putinų uogakrūmių. 2022 metais prie ūkio veiklos prisijungė sūnus D. Rumbutis.

Daugumą ūkyje auginamų uogų galima vadinti supermaistu dėl jose esančių vitaminų, mineralų, antioksidantų. Pavyzdžiui, valgomojo sausmedžio uogos yra turtingos vitamino C, kuris padeda stiprinti imuninę sistemą ir apsaugoti organizmą nuo oksidacinio streso. Taip pat jos gali turėti priešuždegiminį poveikį dėl fenolinių junginių, kurie yra stiprūs antioksidantai, mažinantys širdies ir kraujagyslių ligų bei vėžio ir diabeto riziką.

Visos ,,Slėnio uogos“ ūkyje parduodamos uogos ir vaisiai nėra termiškai apdoroti, neturi jokių

saldiklių, pridėtinio cukraus ir dažiklių, išlaiko savo natūralias sveikatai naudingas savybes ir skonį bei palankiai veikia žmonių sveikatą. Vaisiai ir uogos yra labai naudingi žmogui dėl jų aukštos maistinės vertės ir gausybės svarbių maistinių medžiagų. Vaisiuose ir uogose yra įvairių vitaminų (pavyzdžiui, vitamino C, vitamino A, folio rūgšties) ir mineralų (kalio, magnio ir kt.), kurie yra būtini normaliai organizmo veiklai. Šie maistiniai komponentai padeda stiprinti imuninę sistemą, palaikyti sveiką odą, regėjimą, kaulų stiprumą ir kitas svarbias kūno funkcijas.

2023 m. pavasarį D. Rumbučiui nusprendus, kad ūkyje nebus apsiribota uogakrūmių ir vaismedžių auginimu, buvo pasėti pirmieji shiitake grybai (lie. valgomasis dantenis arba tiesiog šitakis), teigiamai vertinami dėl juose esančių maistinių medžiagų ir sveikatinamųjų savybių. Šie grybai yra maistingi, mažai kaloringi ir turi daug svarbių medžiagų, reikalingų žmogaus organizmui.

Produkcija pažymėta „Rakto skylutės“ simboliu

2023 metų liepos 7 dieną, bendradarbiaudamas su Klaipėdos rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuru, ūkininkas D. Rumbutis visą savo ūkyje natūraliai auginamą ir parduodamą produkciją paženklino „Rakto skylutės“ simboliu. Šis ženklas padeda pirkėjui atpažinti sveikatai palankesnę produkciją parduotuvės lentynose, skatina sveikų produktų vartojimą, kurių sudėtyje yra mažiau cukraus, druskos, sočiųjų riebalų, transriebalų, taip pat nėra maisto saldiklių, o grūdų turinčiuose gaminiuose išsaugota daugiau maistinių skaidulų.

 

Plačiau apie „Rakto skylutės“ simbolį.



Skip to content